Derfor trenger studentene Viadukt

Skrevet av: Helene Jørum, leder for Viadukt.

Jeg husker fortsatt mine første år på Humanistisk Fakultet, og alle gangene jeg spurte meg selv “hva skal jeg egentlig med denne utdannelsen?”. Jeg hadde begynt på medievitenskap, fordi det hørtes gøy ut, ikke fordi jeg visste hvilke jobbmuligheter det ville gi meg. Etter å ha pratet med flere studenter ved fakultetet skjønner jeg at det er denne tankegangen gjelder mange. Studentene har begynt på et program fordi det er av deres store interesse, men de vet ikke nødvendigvis hva de skal bruke det til senere.

Studentene er redde for arbeidslivet

En setning jeg hører ofte fra studentene er at de er redde for arbeidslivet. Redde! Etter å ha hørt det nok ganger begynte jeg å tenke, først, “dette er riv ruskende galt, slik skal det ikke være”, og deretter begynte jeg å se for meg hva man kan gjøre med dette.

En av mine største opplevelser så langt i studiene, som også har vært med å forme den personen jeg ønsker å bli, var da jeg hadde praksisopphold i HP i stedet for å skrive bacheloroppgave (LINK). Dette fikk meg til å innse at jeg hadde lært masse på studiet, og at HF-eren meg kunne være til nytte for en av verdens største IT-selskaper. Herfra fikk jeg mange nyttige kontakter, jeg begynte å bruke Twitter til nettverking og jeg ble generelt mer engasjert (spesielt i studentrelaterte foreninger).

Jeg begynte å glede meg til arbeidslivet!

Denne forvandlingen er min hovedinspirasjon for å starte Viadukt. Jeg ønsker å vise flere studenter at med enkle grep kan man få større kontroll over hva som vil skje etter studiene. Man kan lage, ikke bare et sikkerhetsnett, men veien mot drømmejobben.

Arbeidslivsrelevans ved Humanistisk Fakultet

Viadukt er av og for studentene. Vi er nå et styre på ca. åtte personer som fremover vil sette opp månedlige arrangementer som skal inspirere studentene til å bygge sin egen bro mellom studier og arbeidsliv.

Etter hva jeg er kjent med har det aldri eksistert en lignende forening ved HF tidligere, og i det vi sparker i gang er vi de eneste. Nå var tiden inne, dette er noe studentene trenger mer enn noen gang tidligere! Humaniora trues stadig av andre fagområder som per dags dato anses som mer nødvendige i arbeidsmarkedet, og nettopp da blir en slik forening som oss ekstra viktig for studentene. Sammen kan vi øke studentenes selvtillit, trygghet til egen kunnskap og følelse av relevans hos arbeidsgivere.

Vi har store visjoner, og håper at vi både kan være en studentforening samtidig som vi også ønsker å starte en bevegelse ved fakultetet. Slik vi studerer nå, leser og tar eksamen i akademias ånd, viser oss ikke hvordan vi vil fungere i det store arbeidslivsbildet. Vi trenger mer arbeidslivsrelevant erfaring underveis i studiet, en erfaring Universitetet i svært liten grad tilbyr per dags dato. Derfor tar vi tak i dette på studentnivå, og er vi heldige starter vi en bevegelse som vil nå så langt at Universitetet ser behovet for alvor.

Høstens arrangementer og tiden fremover

Denne høsten åpner vi ballet med Anita Krohn Traaseth, påtroppende leder av Innovasjon Norge, 10. september på Sophus Bugge. 16. Oktober kommer redaktør av Elle, Signy Fardal, og 10. november kommer tidligere minister Sylvia Brustad. Alle for å snakke om sin vei fra studier til arbeidsliv, og motivere studentene til å selv tenke litt mer på hvordan deres bro skal bli.

Denne høsten er preget av kjente navn, og vi er svært stolte over de vi har klart å få med oss. Når vi har blitt mer etablert ved fakultet vil vi også invitere flere HF-ere som nå er i jobb til å fortelle om den prosessen de har vært igjennom. Vi er også interessert i å høre fra andre studenter som allerede nå jobber aktivt med å forme sin tid etter studiene, og få deres syn på hvorfor de gjør nettopp det.

I tillegg ønsker vi å fremme HF-studenter for arbeidsmarkedet og andre studenter, dette i hovedsak gjennom en kampanje som vil gå her på nettsiden og i sosiale medier hvor vi intervjuer studenter om hva du studerer og hva de ønsker å jobbe med etterpå. Og, ikke minst, hvordan skal de komme seg dit.

Vi gleder oss!